Grönkål

GrönkålGrönkål (lat. Brassica oleracea Sabellica) är en grönsak med krusiga blad i nyanserna mörkgrönt till lila och räknas som ett “superlivsmedel” med ett högt näringsvärde i förhållande till energivärdet. Grönkål har ORAC-värdet: 1770.

Grönkål innehåller en mängd bra antioxidanter som sulforafan vilket även finns i broccoli. Sulforafan hjälper kroppen att bilda cancerbekämpande enzymer samt idoler som minskar starkt verkande östrogener. Östrogener kan stimulera tillväxten av olika tumörer. Sulforafan kan även mildra symptom vid verbal kommunikation samt sociala integrationer,  enligt studier på  Johns Hopkins University School of Medicine och MassGeneral Hospital for Children. Studien gjordes för män med måttlig till svår autism

Grönkål innehåller mycket betakaroten, C-vitamin E-vitamin och järn mf. Dessa antioxidaner och mineraler stärker immunförsvaret. Grönkål är även en god källa till nyttiga fibrer, kalcium och kalium.

Pektinet i grönkålen som sänker det dåliga LDL-kolesterolet och blodsockret, samt hjälper kroppen vid detox, genom att rena levern från toxiner.

Grönkål innehåller probiotika, vilket är nyttiga bakterier som hjälper magen att bryta ned maten och hålla borta toxiska bakterier. Probiotikan gör även grönkålet virus- och bakteriedödande, samt antiinflammatorisk

 Grönkål
Koka grönkål och grönkål näringsvärde

Koka grönkål till middagen med familjen eller vänner, för att få i dig grönkålets nyttiga näringsvärde. Grönkål är väldigt populärt kring jul då det ska lagas julmiddag. Letar du efter recept på grönkål så finns det mycket att välja på, som gör middagen extra god.

Grönkål näringsvärde

Grönkål nyttig för kroppen med ett lågt energivärde och ett högt näringsvärde. Detta gör att mer näring kan upptas för samma mängd kalorier (kcal).

Grönkål näringsvärde

Innehåll 100 g:

Kcal: 44,8
Fett: 0.7g
Mättat: 0.1g
Fleromättat: 0.5g
Protein 3.3 g
Kolhydr. 5.7 g
Fibrer 3.8 g
Vatten 85.0 g

Kalium: 530 mg
Kalcium: 134 mg
Magnesium:30 mg
Natrium: 12 mg
Järn: 1.7 mg
Zink: 0.4 mg
Fosfor: 56 mg
C-vitamin: 28 mg
A-vitamin: 446 µg
B1-vitamin (Tiamin): 0.11 mg
B2-vitamin  (Riboflavin): 0.13 mg
B3-vitamin  (Niacin): 1 mg
B6-vitamin: 0.27 mg
Folat: 30 µg
Jod: 1 µg
Aska:1.5 g

Omega-3: 0.3 g
Omega-6: 0.1 g

Kokt grönkål

Koka grönkål

Att Koka grönkål är en klassiker. Att koka grönkålen mjuk tar ca 30 min. Koka gärna grönkålen med en buljongtärning, fond eller i mjölk (stuvning). Att koka en grönsak tar dock bort merparten av diverse näringsämnen såsom C-vitamin och enzymer mf. Därför bör man äta så mycket råa grönsaker som möjligt.