Kakao

Av frukten kakao gör man kakaopulver och kakaosmör som används inom diverse produkter som chocklad och mycket mer.
Kakao i sin råa form, alltså ej upphettad innehåller mängder av antioxindanter. Det har därmed sina fördelar att ätaekologisk kakao som inte processad av fabriker, då mer näring bevaras. Kakao är mer nyttigt i sin naturliga form då värme kan skada känsliga näringsämnen. Rå kakao innehåller en mycket högre nivå av de kända antioxidanerna och polyphenolerna:

  • oligomeric procynanidins -anti-inflammatorisk
  •  resveratrol -anti-inflammatoriska, cancerhämmande,neurologiska, virushämmande och föryngrande effekter
  • catechin – förhindrar muskeltrötthet
  •  epicatechin – insulinhärmande egenskaper och förbättrar hjärthälsan med en utvidgandeeffekt på blodkärlen.

Kakao innehåller även höga halter av: C-vitamin och fenetylamin. Kuna-indianerna i San Blas Island Chain i Panama förtär stora mängder av en dryck gjord på kakaopulver, har en lägre risk för stroke, hjärtinfarkt, cancer och diabetes i jämförelse med indianerna på fastlandet.
Kakao är ett  livsmedel som innehåller magnesium, vilket det finns brist på i de livsmedel som vi köper i butikerna som ofta är raffinerade. Även det mjuka vattnet i vattenkranen exkluderar en stor magnesiumkälla. Magnesium är mycket viktig för kroppen olika uppgifter t.ex. att det normalisrerar blodtrycket, stärker skelletet (oftare viktigare än kalcium) etc. Brist på magnesium kan ge: kramper,spasmer, oro, oregelbunden hjärtrytm,
Dessutom gynnar flera andra vitaminer och mineraler i den råa formen av  kakao detkardiovaskulära systemet .

Kakaosmör

Är ett av de mest stabila smören som finns, med en hållbarhet på 2-5 år beroende på de naturliga antioxidanterna i kakaosmör.Kakaosmör håller sig fast i rumstemperatur men smälter när det kommer i kontakt med huden, eller stoppas munnen.

Som med alla livsmedel är det ”raw ”- kakaosmör som gäller för att inte ista alla antioxidanter ska förstöras, vilket sker vid kraftig upphettning, vilket sker vid vid konventionellt tillverkad choklad t.ex.

De mjukgörandeoch väldoftande egenskaperna gör att kakaosmör med fördel kan användas i skönhetsprodukter. Som body butter  kan kakaosmör användas precis som den är, ett naturligt och kemikaliefritt alternativ till de inte alltför hälsosamma konventionella produkterna.

Näringinnehåll i kakao

I kakao finns det ca 400 kalorier / kcal per 100 gram. De näringsämnen i rå kakao gynnar varje funktion i kroppen. En av de viktiga saker man bör känna till om rå kakao är att det är den största källan för magnesium och krom än  i något annat livsmedel. Magnesium är den mest bristfälliga mineral hos den genomsnittliga människan. Alla de kemiska föreningar som finns i rå kakao kan öka livslängden hos människor.

  • A-vitamin
  • B-vitamin (1, 2, 3, 5 och 6)
  • C-vitamin
  • E-vitamin
  • Magnesium
  • Koppar
  • Kalcium
  • Mangan
  • Zink
  • Svavel
  • Järn
  • Krom
  • Fosfor
  • Omega 6-fettsyror
  • Mättade fetter
  • Aminosyror
  • Kolhydrater
  • Lösliga fibrer (vilket är den typ människor behöver mer av)
  • Enzymer (inkluderande katalas, lipas och amylas)
  • Andra nyttiga Phytonutrients