MangoMango är en tropisk frukt som har ett högt innehåll av antioxidanter. En mango innehåller ca 6-7 mg av betakaroten som är viktigt för ett  bättre skydd mot solen. I kroppen omvandlas betakaroten till vitamin A, som sedan lagras i huden och ger ett naturligt skydd mot solens strålning. Lider du av soleksem så är mango ett nyttigt alternativ vid förebyggande av nya solskador.

Mango innehåller även c-vitamin som är en av de antioxidanter som angriper de fria radikalerna. På så sätt minskar du risken för cellskador och vävnadskador. Om fria radikaler får härja fritt i stora mängder så kan det leda till ökade cell- och vävnadskador, som i sin tur kan leda till cancer.

Mango är också en bra fiberkälla som är viktig för en väl fungerande matsmältning. Mango innehåller ca 4 g fibrer per 100 g mango, hälften av dom är lösliga fibrer som binder gallsyror och kolesterol i tarmen, för att sedan lämna kroppen. En normalstor mango innehåller ca 130 kcal.

Mango hälsofaktorer
För bättre ögonhälsa kan mango hjälpa då den är rik på A-vitamin som främjar en god syn, minskar nattblinhet och torra ögon.Hjälper till att sänka kolesterolen i kroppen då mango innehåller höga nivåer av fibrer, pektin, C-vitamin. Dessa sänker kolesterolhalten i blodet.Stärker imunnförsvaret då mango är rik på C-vitamin och A-vitamin, samt 25 olika karotenoider vilet gör immunförsvaret mer motståndskraftigt mot sjukdomar.

Omogen mango

Om du har en omogen mango och vill att den ska mogna fortare så bör du inte ha den i kylskåpet. Förvara den istället i rumstemperatur. När din mango sedan övergår från att vara stenhård till att bli mjukare i skalet, då är den redo att ätas.

mango kärna

Näringsvärde för mango per 100g

Vatten:  83,46 g
Energi:  60 kcal
Protein:  0,82 g
Total lipid (fett):  0,38 g
Kolhydrater:  14.98 g
Fiber:1,6 g
Sockerarter totalt: 13.66 g

Kalcium(Ca):  11 mg
Järn(Fe):  0,16 mg
Magnesium(Mg): 10 mg
Fosfor(P): 14 mg
Kalium(K): 168 mg
Natrium(Na):  1 mg
Zink(Zn)  0,09 mg

Vitamin C  totalt (askorbinsyra):  36,4 mg
Tiamin:  0,028 mg
Riboflavi:n  0,038 mg
Niacin: 0,669 mg
Vitamin B-6:  0.119 mg
Folat (folsyra): 43 ig
Vitamin B-12: 0,00 g
Vitamin A:  54 pg
Vitamin A:1082 IU
Vitamin E ( alfa – tokoferol ):  0,90 mg
Vitamin D ( D2 + D3 ):  0,0 ig
Vitamin K ( phylloquinone ):  4,2 ig

Fettsyror: totalt mättade  0,092 g
Fettsyror: totalt enkelomättat  0.140 g
Fettsyror: totalt fleromättade  0,071 g
Kolesterol : 0 mg

Koffein:  0 mg

Kommentera