Rawfood

Rawfood eller råkost även kallad för ”levande föda”  på svenska. Denna kosthållning anses vara mycket nyttig och välgörande för männinskan till skillnad från den ”döda födan”. Själva namnet Rawfood på engelska, eller råkost/levande föda på svenska, avslöjar till stor del vad kosten innebär. Det är en kost med ”levande föda”, som till störst del består av frukt och grönsaker, men även nötter och frön, som man groddar eller blötlägger för att aktivera livskraften. Detta för att ge kroppen maximalt med näring och energi.

När man tillagar sin Rawfood-kost så gör man det utan att hetta upp maten över 42 grader celsius. Varför man inte gör detta är för att över 42 grader celsius, så börjar näringsämnen och enzymer ta skada och minska i levande antal. Som nybörjare så kan det kännas skrämmande att man bara får äta frukt, grönsaker och nötter, om inte annat väldigt tråkigt, men i Rawfood-världen finns det en undebar receptbank där som man kan använda sig utav för att skapa mat som  till stor del efterliknar den kost du kanske äter idag, skillnaden är att den innehåller näringsämnen och enzymer som är redo att ge din kropp det den förtjänar och behöver för ett optimalt välbefinnande.

Varför man bör pröva Rawfood / Råkost

Även om du inte kan eller har lust att vara till 100 % Rawfood utövare, så kan en kost på 50 % eller mer vara mycket hälsosam, och väga upp för den andra maten man intar. Men om man provar rawfood eller levande föda , och ger det en chans i 2 månader till 100 % kan det bli svårt att gå tillbaka till din vanliga kost. Den känslan av renhet och hälsofördelar som du kommer att uppleva, kommer att vara mycket svårt att bortse ifrån, och du är fast. Kanske inte till 100 % då vi lever i ett samhälle där rawfood kanske inte är socialt accepterat, utan känns konstigt för den som inte vet om hälsofördelarna.

Varför är Rawfood / Råkost gynnande för kroppen?

Anledningen till att många söker sig till en hälsosammare kost kan vara flera, du kanske bara känner att det är det ända rätta för din kropp eller så har du någon form av sjukdom i kroppen som du vill bli kvitt för gott. I kroppen finns det en inbyggd läkningsförmåga som aktiveras när kroppen får den näring den behöver. Om man lever under lång tid med dålig kost så kan denna häftiga egenskap som vi besitter sättas under stor press, och kroppen hinner inte att läka alla problem som uppkommer med den felaktiga kosten. Våra kroppar har en evig strävan att uppnå optimal hälsa dygnet runt. Om du tänker att du levt ett osunt liv och känner att det är försent för förbätring har du fel, om du startar idag så kommer din kropp att sätta i gång på sekunden att läka din kropp och stöta bort gifter. Visserligen läker du inte färdigt över en natt, det beror på hur mycket som behöver läkas. Människor som inte förtär ”levande föda”  har även en del toxiner (gifter) som kroppen har lagrat i fettceller för att skydda kroppen. Dessa frigörs vid en såkallad detox, vilket en rawfood-diet utlöser.

Rawfood – köksredskap

Om du känner att du inte vill börja med att köpa en massa redskap, så behöver du inte oroa dig. Till en början behövs bara en kniv och en skärbräda, men med  tiden som man blir mer avancerad inom matlagningen kan det behövas köpas redskap för recept som kräver dessa. Men för dig som vill veta vilka redskap som ofta används presenterar vi ett urval av exempel:

  • Blender
  • Lämpliga vassa knivar i olika storlekar
  • Spiralskärare
  • Potatisskalare – till morötter
  • Citruspress
  • Matberedare
  • Vitlökspress
  • nötpåse – t.ex till mandelmjölk

 

Råvaror

Det finns inga gränser på vad du kan göra för recept med rawfood bara du sätter fantasin på prov. Det kan vara tufft i början och kännas svårt, men blir allt lättare ju mer erfaren du blir inom rawfood.

Med dessa råvaror kan man göra många goda och enkla recept inom rawfood. Det kanske verkar som ett magert utbud, men inom varje kategori finns det ett stort och varierande utbud, t.ex mängder av olika frukter, redo att avnjutas, precis som de är naturligt menade att förtäras.

 

Dessa råvaror kan man äta inom rawfood:

  • Grönsaker
  • Gröna växter
  • Rotgrönsaker
  • Kryddor och örter
  • Alger
  • Frukt, även torkad
  • Nötter och frön, även groddade frön
  • Kokosnötter
  • Rå kakao
  • Obehandlade oljor, även kallpressad
  • Havssalt / Himalayasalt