Äpple

ÄppleÄpple är en nyttig frukt som växer på äppelträd (aplar) främst i södra Sverige. Det finns många olika sorters äppelträd. Några av de vanligaste (dessertäpplen) i Sverige är Aroma , Ingrig Marie , Gravensteiner, James Grieve, Alice och Katja.

Frukten är oftast grön, gul, röd eller melerad (blandning av dessa färger).

Äpplen består av skal, fruktkött och kärnhus. Om ett äpple får en skada så att ex oxidation uppstår blir äpplet dåligt inom ett par dagar, annars kan äpplens hållbarhet förlängas till flera månader om de är oskadade och förvars svalt.

Att ett äpple som har ett avlägsnat skal blir brunt beror på den höga järnhalten i frukten. Järnet oxiders till järnoxid och bildar den karaktäristiska bruna färgen. En antioxidant kan tillsättas för att förhimdra reaktionen. Antioxidanterna är 2 till 6 gånger fler i skalet än i fruktköttet. Därmed bör skalet ätas och inte avlägsnas innan förtäring.

Förstoppning

 Ett äpple innehåller olösliga fibrer som hjälper till med matsmältningen och förhindrar förstoppning.

Kolesterol

Pektin hittar du i äpple som är ett lösligt fiber, som hjälper till att hålla kolesterolnivåerna i schakt. Pektin sätter sig fast i kolesterolet i tarmen och för sedan ut det ur kroppen. Finns i skalet.

Avgiftning

Att äta äpplen gynnar leverns och njurarnas förmåga till att avgifta kroppen. Malinsyra (äppelsyra) binder och för ut tungmetaller och aluminium ur kroppen. Det kan även verka renande för blodet och gör det basiskt, vilket gynnar detox (avgiftning) i hela kropen.

Mag- och tjocktarmskatarr

Vid mag- och tjocktarmskatarr ska man vara försiktig med ett överintag av äpple. Detta pågrund av att fruktosen i frukten kan ge en ökad gasbildning, detta gäller även vidinälvsparasiter.

Fria radikaler

Quercetin hjälper även till att minska fria radikaler i kroppen.

Diabetes

Motverkar diabetes.

Hjärtsjukdom

I äppleskalet finns det mängder av quercetin som är en antioxidant som minskar risken för att drabbas av hjärtsjukdomar.

Cancer

Äppelskalet innehåller triterpenoider som är cancerhämmande.

 

Äpplen

Äpple näringsvärde:

-per medelstor frukt (154g)
Kalorier: (Kcal): 80

Natrium: 170mg
Kolhydrater: 22g
Kostfiber: 5g
Socker: 16g
Protein: 1g
Fett: 0,49g
A-vitamin:                   
C-vitamin: 12,32 mg     
Järn: 0,37 mg
Kalium: 206,36
Kalcium: 0,07mg
Fosfor: 18.48 mg
Pektin: 0,7g

Antioxidant: Orac: 335,72
Provitamin A: 1,11
Vatten: 85%