Äta efter träning

Efter träning så är det mycket viktigare att äta, än det är att äta innan träning. När man tränar så bryts musklerna ner en anning, för att sedan kunna byggas upp lite starkare än innan. Det är då viktigt att man ger kroppen den näring den behöver för att kunna utföra muskeluppbygnaden på bästa sätt.

När bör man äta efter träning

Efter träningen så behöver du näring, gärna så fort som möjligt. En bra tumregel är att äta inom en timme efter din träning. Det kan vara svårt att hinna hem och laga mat och äta inom en timme, därför kan en enkel lösning vara att äta något litet innan den större måltiden. Så att ha med sig bananer som innehåller ca 100kcal per banan är utmärkt efter träning. Men även andra livsmedel passar perfekt som riskakor,russin eller så kanske du har tillgång till en proteindrink. Men glöm inte bort att dricka vatten för att fylla på den vätska du förlorat genom svett under träningspasset.

Vad bör man äta efter träning

Efter du tränat så vill dina muskler byggas upp igen, och då vill den ha mat som den kan göra något med. Man bör ha en balanserad blandning av protein,kolhydrater,mineraler och vitaminer som gör kroppen och musklerna gott. Exempel på protein kan vara kyckling,fisk,kött eller om du är vegetarian så kan du äta tofu. Kolhydrater hittar du i ris,potatis,frukt och grönt m,m. Mineraler och vitaminer hittar du i frukt och grönt. Hur man ska  fördela detta kan vara svårt, och man vill gärna ha mycket kött på tallriken och lite grönsaker vilket kan vara tugnt att smälta och ta myckt energi. Av egen erfarnhet så kör jag på 10% protein av kött eller vegetariskt substitut, 45% grönsaker och 45% Kolhudrater. Det låter kanske mycket med 45% grönsaker men det hjälper kroppen med matsmälningen och du känner dig piggare och lättare.