Äta innan träning

Om man är ganska oerfaren när det kommer till träning, så kan det vara ganska svårt att veta om man bör äta innan träningen. Det finns nog inte ett enkelt svar på det hela, men jag kommer att skriva utifrån mina egna erfarenheter vad som är bäst för mig och säkert inte helt olikt dig heller.

 

Att smälta mat kan vara väldigt energikrävande, ca 50% av kroppens energi används för att bryta ner maten. Det tar ca 3 timmar att bryta ner lättsmält mat, det tar längre tid om födan är svårsmält. Så att äta en tung och svårsmält måltid innan träning är inte att rekommendera.

 

Om du styrketränar och inte kör konditionsträning så klarar du säkert av att träna efter en måltid, men du kommer inte utnyttja din fulla styrka. Men om du planerar ett konditionsträningspass så skulle jag 3 timmar före träning inte äta något alls, Risken att du får håll och inte klarar av att fullfölja ditt pass blir ganska stor. Du kommer att ha mer energi när du väl tränar, då du inte måste slösa energi på att smälta mat.

Träna före frukost

På natten är kroppen inställd på att sova och reparera de skador som uppkommit under dagen. Så om du sköter din kost och inte äter för sent, senast kl 20 så kommer du ha en hel del energi på morgonen. Om du har möjlighet så ät inget efter kl 18. Denna energi som får genom att inte smälta mat när du sover kan du använda till din träning.

 

Du kanske inte visste att under natten så detoxar kroppen extra mycket då kroppen och sinnen är avslappnade, vilket ger mer energi till läkning och rening. Genom att träna innan frukost så förlänger du reningsproccessen ytterligare, vilket ger en liten bonus för hälsan.

Om du måste äta

Om du känner att det är svårt att vara utan mat i 3 timmar innan träning, kan du välja en mer lättsmällt mat. Ät några bananer eller någon annan frukt som du tycker om. Frukt och grönsaker kräver inte lika lång tid för att brytas ned, vilket ger dig mer energi när du väl ska träna.