10 kostråd till dig som vill åldras långsammare

Ät frukt och grönsaker.

Genom att dagligen äta frukt och grönsaker så förser du kroppen med en ström av antioxidanter i stora mängder. Om du har möjlighet  bör du variera dina frukter och grönsaker så mycket som du kan, för att få i dig en stor variation av olika antioxidanter och näringsämnen. En sak du kan tänka på när du köper frukt och grönsaker är att det kan vara bättre kvalitet på säsongsfrukt och grönsaker. Du bör få i dig fem portioner om dagen, på så sätt förser man blodet med en stadig ström av antioxidanter som hjälper till att bekämpa fria radikaler.

Ät fisk.

Om du har möjlighet så bör du äta fisk två eller tre gånger i veckan. All fisk som finns på marknaden är bra, med det finns fisk som är bättre än andra. Du har fet fisk som lax, sill, tonfisk, och sardiner som innehåller den största mängden omega-3-fettsyror som skyddar mot åldrandet. Välj också certifierad fisk så att du vet att den även är säkrad mot överfiskning.

Ät sojabönsprodukter.

Om du kan äta sojaprodukter varje dag så är det bra, men skulle detta vara omöjligt  så bör du åtminstonde äta sojabönsprodukter två eller tre dagar i veckan. Det är så att sojabönan innehåller mycket antioxidanter och andra ämnen som anses verka hämmnande på vissa former av cancer.

Dra in på kalorimängden.

Man bör inte konsumera mer kalorier än vad som krävs för tillväxt och bästa näringstillförsel. Om man kan hålla igen på kaloriintaget när man har nått vuxen ålder, och hålla en vikt som ligger strax under normalvikten, så har man större chans att bevara sin ungdom och leva längre. Detta gäller inte växande barn och äldre människor eller sjuka vuxna som behöver näring från ett större antal kalorier.

Minska på olämpliga fetter.

Det finns fetter som skadar cellerna som man bör undvika som till exempel animaliskt fett i kött och mejeriprodukter. Man bör även unvika fleromättat fett och härdat fett som finns i margarin, många matoljor och mycket av färdigmaten i butikerna. De fetter man kan använda är olivolja, rapsolja och enkelmättade fetter.

Dra ner på din köttkonsumtion.

Genom att minska på kött så minskar du ämnen av HCA (heteocykliska aminer) som bildas när man steker kött, och som har en negativ effekt på cellerna och i sin tur på åldrande. Om du inte kan dra ner på köttet så kan du minska de dåliga ämnen som bildas när man tillagar kött genom att tillaga maten i ugnen, på så viss blir det inte alls lika mycket skadliga ämen.

Minska ditt alkoholintag.

Genom att minska på alkoholhaltiga drycker så bildas det inte lika mycket fria radikaler som har en negativ påverkan på dina celler. Om du känner att du vill dricka lite så ska du i första hand dricka rödvin som innehåller antioxidanter från de druvor rödvinet produceras av. När du dricker rödvin så bör du inte överskrida 1-2 glas om dagen.

Dra in på sötsaker.

Genom att äta för mycket socker så höjer du insulinet i blodet som kan skada artärerna och kan även gynna cancer och andra degenerativa sjukdomar.

Ät vitlök

Vitlöken innehåller en hel del olika antioxidanter som hjälper till att hindra cancer från att bildas.

Ät en klyfta om dagen, rå eller tillagad är en lämplig dos av vitlök som hämmar åldrandet.