Akne

De allra flesta har akne mer eller mindre, men för en del kan det vara riktigt jobbigt då man har mer än vanligt och det kan orsaka en del psykiska problem hos den personen. Oftast så börjar akne komma under tonåren, då kroppen får en del hormonförändringar som gör att talgkörtlarna  producerar mer talg som kan orsaka en blockering i hårsäcken och på så vis orsaka inflammation.

 

Normalt så minskar aknen när man uppnår vuxen ålder men för vissa vuxna så kan problemen fortsätta, speciellt hos folk med fet hy. Om man har fet hy så kan det vara svårt att föra ut orenheter från kroppen, och det kan då bli stopp i hårsäcken. Genom att hålla din hy ren så minskar du risken för igentäppta hårsäckar.

 

Akne och kost

Många undrar säkert om kost är en bov i dramat när det kommer till akne. De som inte lider av så mycket akne skulle säkert säga att det inte har något med kost att göra, att det är bara en lögn. Men de som har lite mer problem med akne skulle nog inte hålla med. Och för dem som har problem med akne och inte har prövat att lägga om kosten, borde ge det en chans för att se en klar skillnad på hyn redan efter några dagar.

 

Om man äter för mycket osunt som ex chocklad, chips, godis, fet mat mm, så får kroppen mycket mer restprodukter i kroppen som måste ut på samma gång. På så sätt blir det lätt stopp och orsakar mer problem i huden än nödvändigt. Dessutom så är mycket av denna typ av mat försurande för kroppen och sänker immunförsvaret, vilket i sin tur leder till att det blir ännu svårare att stå emot bakterier för huden.

Nyttigt för hyn:

Fibrer

Zink

Vitamin A

Vitamin E

Bra Födoämnen:

Skaldjur

Lax, fet fisk

Aprikoser

Morötter

Vetegroddar

Valnötter

Hur kan du minska din akne?

Om du vet med dig att du har en dålig kost med fet mat och mycket socker mm, så bör du helt klart pröva att lägga om kosten. Här nedan kommer en del tips som du kan sätta i verket så fort du är redo för lite omväxling. Du bör pröva minst 7 dagar för att kunna göra en bedömning om det funkar för dig eller inte.

1) Vatten

Dricker du tillräckligt med vatten varje dag? Vatten är en viktig del i kroppen, som även hjälper till att hålla rent och föra ut restprodukter. Du bör sluta dricka läsk, saft, kaffe mm som innehåller socker.

 

Uppgift: Drick 2-3 lite vatten varje dag, sluta med sockerdrycker.

2) Kost

Det är inte lätt att börja med nya vanor, som ex kosten. Men om man håller på tillräckligt länge så blir den nya kosten en vana. För fet mat och socker mm har en negativ effekt på hur du mår, men även hur din hy ser ut. Genom att lägga om din kost så kan du märka skillnad inom några dagar.

 

Uppgift: Sluta med godis, chips, onyttig chocklad som har en kakaohalt under 50% mm. Ät mer grönt i alla former till din middag, en riktpunkt bör vara 70% grönt och resten ex kött och fisk. Koka gärna maten istället för att steka i feta oljor. Om du gärna vill ha stekt mat så tillaga hellre maten i ugnen.

3) Träning.

Om du inte redan tränar så kan det vara en tanke att starta. När du tränar så styrker du kroppens immunförsvar och kroppens egen reningsprocess förstärks. Samt att under träning så får du ut orenheter via svett.

 

Uppgift: Du kan starta hemma om du inte vill börja på gym. Kör ett pass på 15-60 min 2-3dagar i veckan.

Exempel på övningar kan vara armhävningar, sitt ups,löpning mm.

Tips:

För den som vill kan även pröva Lymfrening som ska underlätta kroppens reningsprocess.