Ananas

ananas

Ananas innehåller vitaminer

Ananas innehåller vitaminer som Vitamin C  som är bra mot fria radikaler, men även kalium och mangan finns i ananas som är viktiga ämnen för att hålla kroppen frisk och motståndskraftig.  Innehåller även bromelain som är bra för matsmältningen och blodomloppet, et hjälper även till att sänka blodtrycket. Bromelin är ett enzym som hjälper kroppen att bryta ner protein. Så det är nyttigt att äta färsk ananas med jämna mellanrum.

 

5 hälsofördelar när du äter ananas

 1. Ananas är full med vitaminer och mineraler ​som är bra för hälsan. Den innehåller vitamin A, vitamin C, kalcium, fosfor, kalium. Ananas är rik på fibrer och kalorier som är bra för magen. Innehåller nästan inget fett eller kolesterol.
 2. Ger bättre försvar mot hosta och förkylning då ananas är rik på vitamin C och bekämpar de virus som orsakar hosta och förkylningar. Om du redan har blivit sjuk så kan det underlätta att äta ananas för att tillfriskna snabbare.
 3. Är stärkande för skelettet då den innehåller mangan som hjälper till att bygga upp och bibehålla starka ben. Mangan är ett spårämne som behövs när kroppen bygger ben och benväv.
 4. Ger en bättre munhygien och håller tandköttet friskt vilket är viktigt för att hålla tänderna på plats. Ananas har en stärkande effekt på tandköttet.
 5. Förbättrar matsmältningen då ananas innehåller Bromelain som neutraliserar vätskor i kroppen, vilket förhindrar att de inte blir för sura. Även sekret i bukspottkörteln regleras för en bättre matsmältning

 

Allergi

Det finns flera olika symtom vid ananas allergi som kan vara obehagliga. Man kan få ananasallergi symptom genom att antingen äta fruktköttet eller vid beröring av ananasskalet. En del av symtomen som man kan råka ut för vid svår ananasallergi kan vara hudutslag, illamående, diarré eller förstoppning.

Om man känner att man får allergiska symptom efter man ätit ananas, så kan det vara smart att göra ett uppehåll med ananas för att se om besvären upphör.

I vissa fall så kan det dröja innan symtom uppkommer och kan på så vis

vara svårt att koppla till ett visst födoämne.

När du får symtom som hudutslag, illamående och diarré, så är det kroppens sätt att signalera till systemet att man har fått gifter i sig, som ska rensas ut med en gång.

Enzymet Bromelin gör att det kan kännas “stickande” på tungan, då den irriterar slemhinnorna. Dess antiinflamatoriska egenskaper gör att ananas kan användas inom vården, bland annat i vård av brännskador.

Näringsämne
 • Vitamin E
 • Betakaroten
 • Tiamin
 • Riboflavin
 • Vitamin C
 • Niacin
 • Vitamin B6
 • Zink
 • Järn
 • Fosfor
 • Kalium
 • Kalcium
 • Magnesium
 skivad ananas
Näringsvärde

Det finns ca 50 kcal i 100g ananas, men även en hel del nyttiga näringämnen som listas nedan.

Värde per 100 g.

Vatten g 86
Energi kcal 50
Protein g 0,54
Totalt lipid ( fett ) g 0,12
Kolhydrater , med skillnaden g 13,12
Fiber , totalt kost g 1,4
Sockerarter, totalt g 9,85

Mineraler
Kalcium , Ca mg 13
Järn , Fe mg 0,29
Magnesium , Mg mg 12
Fosfor , P, mg 8
Kalium , K mg 109
Natrium , Na mg 1
Zink , Zn mg 0,12

Vitaminer
C-vitamin , total askorbinsyra mg 47,8
Tiamin mg 0,079
Riboflavin mg 0,032
Niacin mg 0,500
Vitamin B – 6 mg 0,112
Folat , DFE pg 18
Vitamin B – 12 mikrogram 0,00
Vitamin A , RAE ig 3
Vitamin A , lU lU 58
Vitamin E ( alfa-tokoferol ) mg 0,02
Vitamin D ( D2 + D3 ) mikrogram 0,0
Vitamin D lU 0
Vitamin K ( fyllokinon ) mikrogram 0,7

Lipider
Fettsyror, totalt mättade g 0,009
Fettsyror, totalt monoomättad g 0,013
Fettsyror, totalt fleromättad g 0,040
Kolesterol mg 0

Annat
Koffein mg 0