Avokado

AvokadoAvokado är egentligen en frukt och innehåller mycket nyttigt fett och kalorier. En hel avokodo innehåller ca 260 kalorier. Den största delen av fettinnehållet är av den goda sorten som är bra för våra kroppar. Fettet i avokado hjälper till att sänka dina halter av det farliga LDL-kolesterolet, samtidigt som avokado höjer det goda HDL-kolesterolet. Du hittar även vitamin E, vitamin B6, folsyra och kalium i avokado. Avokado är också mycket bra för din hy och genom att äta en avokado om dagen så kan din hud bli mycket finare och mjukare.

 

Gör din hemmagjorda ansiktsmask av avokado

Nu kan du göra en egen ansiktsmask med avokado, som är en bra frukt för din hud. Avokado är en exotisk frukt och har en hel rad av hälsogörande egenskaper för din hud. Här nedan ser du varför just avokado är så näringsrik för din hud.

 

  • Avokado innehåller nyttiga vitaminer och mineraler som zink, vitamin-A, vitamin-B, magnesium, sodium, koppar, vitamin-E, vitamin-K och kalcium. Med alla dessa vitaminer och mineraler får du en bra blandning som gör din hud strålande fin.
  • Själva avokadooljan är en bra källa till kollagen, som bidrar till att din hud håller sig elastisk och fin. Genom att regelbundet använda en hemmagjord ansiktsmask av avokado så behåller du din hud ung, och minskar åldringsprocessen på huden.
  • Avokado är djuprengörande och kan minska problem med acne och inflammerad hud.
Så här gör du din hemmagjorda ansiktsmask med avokado

Ingredienser:

 

  • Gurka 
  • 1,2 dl Avokado
Tillred avokado genom att dela den i två delar, så det blir två halvor. För att få bort kärnan enklast tar du en vass kniv och hugger ett hack och vrid om. Gröp nu ur båda avokadohalvorna så att bara skalet är kvar, mosa sen avokadoköttet så det blir en fin smet. Skär till två runda gurkskivor som du ska ha på dina ögon. Innan du smörjer in avokadoansiktsmasken så tvätta rent ansiktet med ansikttvätt och varmt vatten. För att torka ansiktet använd händerna och klappa ansiktet torrt. Smörj sedan in avokadon i ansiktet och lägg gurkskivorna på ögonen och sätt eller lägg dig ner och vila i 10-15 minuter. Skölj sedan av med varmt vatten och klappa ansiktet torrt.
Avokado 
Näringsvärde avokado per 100g

Här nedan ser du hur mycket en avokado har för näringsvärde.
Vatten  73,23 g
Energi  160 kcal
Protein  2,00 g
Total lipid ( fett )  14.66 g
Kolhydrater, med skillnaden  8,53 g
Fiber , totalt dietary  6,7 g
Sockerarter , totalt  0,66 g

Mineraler
Kalcium , Ca  12 mg
Järn , Fe  0,55 mg
Magnesium , Mg  29 mg
Fosfor , P  52 mg
Kalium , K  485 mg
Natrium , Na  7 mg
Zink , Zn  0,64 mg

Vitaminer
Vitamin C , totalt askorbinsyra  10,0 mg
Tiamin  0,067 mg
Riboflavin 0,130 mg
Niacin  1,738 mg
Vitamin B – 6  0.257 mg
Folat , DFE  81 pg
Vitamin B – 12 0,00 mg
Vitamin A , RAE  7 pg
Vitamin A , IU  146 IU
Vitamin E ( alfa – tokoferol )  2,07 mg
Vitamin D ( D2 + D3 )  0,0 ig
Vitamin D  0 IU
Vitamin K ( phylloquinone )  21,0 ig

Lipider
Fettsyror, totalt mättade  2,126 g
Fettsyror, totalt monoomättade  9,799 g
Fettsyror , totalt fleromättade  1.816 g
Kolesterol  0 mg

Annat
Koffein  0 mg