Banan – nyttig med högt näringsvärde

dreamstimelarge_6175887

Banan – nyttig med högt näringsvärde

 

Banan är väldigt populär inom idrott och träning då banan ger mycket energi. En normalstor banan innehåller cirka 100 kalorier vilket gör banan till en perfekt måltid efter din träning. Det är viktigt för att kunna bygga upp och återhämta dina muskler till maximum. Och banan är ju enkelt att bara stoppa ner i väskan, för att sedan äta direkt efter träningen vilket är enkelt, smidigt och gott.

 

 

Banan är nyttigt för kroppen

Om man känner av en mildare depression så är banan nyttigt för att hjälpa kroppen höja sina nivåer av serotonin. Bananer innehåller höga nivåer av tryptofan som omvandlas till serotonin i kroppen, som gör att man känner välmående; Är du på dåligt humör så kan det hjälpa att äta några bananer för att bli på bättre humör. Banan ska även kunna minska PMS-symptom. Banan verkar probiotiskt för kroppen och stimulerar tillväxten av de nyttiga bakterier som lever i tarmen. Som även producerar enzymer för matsmältningen vilket hjälper till så att du tar upp näringsämnen lättare.  Tänk på att gärna komplettera den söta bananen med samma mängd av mörka bladgrönsaker vilket skonar kroppen från en förhöjd blodsockerkoncentration.

 

 

Förbättra hjärtats hälsa med bananer

Genom att äta en banan varje dag till frukost så får du i dig nyttiga näringsämnen, som stödjer en normal hjärtfunktion. Vill man ha en bra start på dagen så är banan nyttigt. Energin håller längre genom dagen. I banan så finns det höga nivåer av en mineral som heter kalium. Kalium åker direkt in i blodet via tarmväggarna och vidare ut i hela kroppen till cellerna. Där  kalium  ser till att en god vätskebalans erhåll i cellerna. En process som är viktigt för att elektricitet ska flöda genom hela systemet, som krävs för att hjärtat ska kunna slå normalt. Så det är viktigt att man inte får kaliumbrist i kroppen för att bibehålla ett friskt hjärta hela livet ut. Ett rekommenderat intag av kalium per dag är 4700 mg enligt Linus Pauling institute.

 

Banan näringsvärde och kalorier

En banan innehåller mer kalorier än de flesta frukter, och är därför populär i samband med träning, för att snabbt få i sig nödvändiga kalorier. I praktiken brukar en normalstor och mogen banan räknas som 100 kalorier. Det är bättre för kroppen att äta en helt mogen banan istället för en omogen, utan bruna prickar på. I den den mogna bananen har stärkelsen omvandlats till socker som kroppen kan använda till energi.

 

bananträd

Banan har ett högt näringsvärde

I banan så hittar man nyttiga näringsämnen,  en av de bästa källorna till kalium är banan, med ett näringsvärde på 358 mg. Kalium är en mineral som är mycket viktigt för ett normalt blodtryck och hjärtfunktion. Med hjälp av kalium så kan din kropp reglera vätskebalansen och balanserar natriumet i kroppen.
En sak som händer är att det har en syrebindande effekt på magen. Varför detta sker är p.g.a ämnen som finns i banan, som hjälper till att stärka cellerna i magsäckens slemhinna.

 

Banan främjar kroppens funktioner:
  • Bananer gör dig ett bättre humör
  • Stärker magens funktioner
  • Lindrar vid förstoppning och diarré med välgörande naturliga fibrer – Fibrerna hjälper även kroppen att få ut toxiner ur tarmkanalen
  • Ger en stabil energitillförsel
  • Kan att sänka blodtrycket
  • Kan minska risken för hjärtsjukdom och stroke

 

Banan – näringsvärde per 100 g
Vatten:  74,91 g
Energi:  89 kcal / kalorier
Protein:  1,09  g
Fett (lipider): 0,217 g
Fettsyror – totalt mättade:  0,112 g
Fettsyror – totalt enkelomättat:  0,032 g
Fettsyror – totalt fleromättade:  0,073 g
Kolesterol: 0,00 mg
Kolhydrater: 22,8 g
Fibrer:  2,60 g
Sockerarter:  12,2 g
Folat:  20.0 µg
Kalcium, Ca:  5,00 mg
Järn, Fe:  0,26 mg
Magnesium, Mg:  27,0 mg
Fosfor, P:  22,0 mg
Kalium, K:  358 mg
Natrium, Na: 1,00 mg
Zink, Zn:  0,15 mg
Vitamin A :  1µg
Vitamin B-1 (Tiamin):  0,031 mg
Vitamin B-2 (Riboflavin):  0,073 mg
Vitamin B-3 (Niacin):  0,665 mg
Vitamin B-6:  0,367 mg
Vitamin B-12:  0,00 mg
Vitamin C (Askorbinsyra):  8,70 mg
Vitamin D: 0,00 mg
Vitamin E (alfa-tokoferol): 0,100 mg
Vitamin K: 0,500 µg

Koffein: 0,00 mg