Förskylning

Förskylning är mycket vanligt bland människor och när förkylningstiderna är framme så är det extra viktigt med god hygien. Några enkla och viktiga råd är att hålla en bra handhygien genom att alltid tvätta dina händer när du kommer hem efter att ha varit och handlat eller liknande. Du bör unvika att röra vid din näsa, mun eller i ögonen när du är ute på stan.

I ögonen finns det slemhinnor som har lätt för att ta upp virus och främmande bakterier.

 

Man ska aldrig hosta eller nysa rakt ut i luften då man nyser eller hostar ut små salivdroppar som är fulla av virus. Dessa ligger sedan kvar länge i luften för att invänta nästa människa.

 

Man bör undvika att kramas eller hälsa med handslag med folk som är förkylda. Om det är du som är förkyld berätta då att du är förkyld om nån vill kramas eller hälsa på dig.

 

När du är förkyld ska du inte anstränga dig för din kropp behöver all din energi den kan få för att bekämpa viruset så fort som möjligt, så avboka dina träningspass till dess du är frisk.

Olika huskurer mot förkylning.
Gör ett te på ingefära och vitlök.

En stark och frisk förkylningsdryck som kan underlätta för att snabbare bli frisk. Allt du behöver är en rot av ingefära och en vitlök. Hacka ingefäran till småbitar, pressa två klyftor vitlök och koka upp tillsammans med ca 5 dl vatten. Du kan tillsätta honug och kanel om så önskas. Nu är det bara att dricka och ta det lugnt.

 

 

Alternativ förkylningsdryck

Du kan brygga ett annan sorts te med dessa ingredienser.

 

  • Färsk ingefära
  • En bit kanelstång
  • 1 tsk korianderfrö
  • 3 kryddnejlikor
  • 1 citronskiva
  • 1/2 Liter vatten

Ta alla ingredienser för att koka upp för att sedan sila  vattnet och låt det svalna. Drick efter att det har fått en önskad temperatur.

 

Anis lindrar din hosta.

Brygg ett te på anisfrön för att sedan dricka det varmt. Denna dryck lindrar när du har besvär med hosta, luftrörskatarr och astmaliknande anfall. Använd en tesked för varje tekopp du kokar. Låt drycken stå och dra i ca 10-20 min. Du kan söta med honung.

 

 

Gör te av timjan.

Timjan är en vanlig krydda i köket och är en enkel krydda att få tag i. Med denna krydda går det att enkelt ordna ett lenande och bakteriedödande varmt te. Tag en tesked per kopp te som du sedan dricker då och då under dagen.