Gå upp i vikt

Att gå upp i vikt kan vara svårt speciellt om du har extra hög ämnesomsättning.Det kan vara minst lika svårt att gå ner i vikt som att gå upp i vikt. De som oftast vill gå upp i vikt är de som är smala, och kanske vill börja träna för att  få extra muskler. Men för att få muskler så måste man ju ha något att bygga på. Men självklart finns det tips och råd för dig som har bestämt dig för att börja träna och lägga på dig några extra kilon i muskler.

 

Orsaker till en låg vikt hos människan.

 

Det finns en rad olika orsaker varför just du har svårt att gå upp i vikt. En av dessa kan vara att du har en väldigt högämnesomsättning vilket gör att du bränner den mat du äter fortare än du hinner att lagra. En annan orsak är att du helt enkelt åter näringsfattig mat som inte tas upp av kroppen lika bra. När du rör dig mera till motsvarande av den mängd mat du får i dig dagligen, så går du automatisk ner i vikt. En normalbyggd människa gör av med cirka 2300-2700 kcal per dag,  så säg att du gör av med 2500kcal per dag men skulle få i dig 2700 kcal per dag. Det betyder att 2700-2500= 200 kcal kommer hjälpa dig att gå upp i vikt. Men hur kan du veta hur mycket just du gör av med per dag i kalorier?  Okej det finns ett ganska enkelt sätt att räkna ut det hela man kan ta 30 kcal gånger din kroppsvikt det blir inte hundra procent rätt men på ett ungefär.

 

Vad kan man äta för att gå upp i vikt.

 

En del mat är bättre än andra och innehåler olika mänder med kalorier. Men givetvis så ska du inte tänka att det bara är att börja äta pizza och vräka i dig skräpmat. Du måste ge din kropp rätt näring för att din kropp ska må så bra som möjligt. Att äta regelbundet är viktigt för att öka i vikt, du kan inte bara hoppa över måltider hur som helst. När du hoppar över en måltid så börjar kroppen att ta energi från dina reserver som du jobbat så hårt för att bygga upp. Försök att hålla en balanserad träning och kost, ät gärna direkt efter träning. Du kan ta med dig lite bananer till träningen som du äter direkt efter träningen, för att sedan äta när du kommer hem. Välj mat som har ett högt innehåll av kolhydrater , några exempel är pasta,ris,potatis,nötter , havregröt med mjölk  och bananer är väldigt bra.

 

En tanke till dig är att upp i vikt går man inte över en natt det tar tid så ha tålamod.