Så ska du leva för att bli 100! Bästa tipsen för ett långt och friskt Existens

lev längreMånga av oss skulle älska att leva till en riktigt hög ålder, men andra skulle bara vilja bli riktigt gammal om de var vid god hälsa och vigör. Det är möjligt att ha båda, men det är viktigt att ta hand om din kropp på bästa sätt för att uppnå detta. Det finns vissa riskfaktorer t.ex ålder, kön och genetik som ökar risken för en tidig död när det samspelar med kost, psyket, fysiken och livsstandard.  Detta är en sammanställning av de viktigaste områdena.

Faktorer till ett långt och friskt liv

Familjen är något som är viktigt för många kulturer. Om du tittar på människor som har en hög ålder, de är oftast omgiven av familj eller vänner. Uppenbarligen i vissa kulturer är detta lättare att uppnå än andra. Men även i västerländska kulturer, där familjer kan spridas över ett land, eller även runt om i hela världen, är det fortfarande möjligt. Ett sätt att uppnå detta är att se till att du besöker dina vänner och familj regelbundet genom att besöka dem eller bjuda in dem till att besöka dig. Om detta inte är möjligt, umgås så mycket du kan med andra människor med samma intressen. Detta kan innebära att gå till sociala aktiviteter såsom fritids klubbar eller grupper för äldre personer. Att bo i ett vårdhem kan också vara ett bra sätt att fortsätta att umgås, särskilt om du går med i sociala aktiviteter.

Det viktigaste att ta hänsyn till i denna text är sammankopplingen mellan de faktorer som står om nedan. Kroppens hälsa kan inte helt delas upp i undergrupper utan de fungerar tillsammans som en helhet. Därför går det inte att endast fokusera på olika delar av hälsobegreppet. Det vanligaste tenderar till att endast , under en kortare period, fokusera på kost och motion, och då oftast något som ska ge snabb effekt utan någon möda. Att dessa försök inte ger någon långlivad effekt är ingen förvåning.

Aktivitet och motion för bättre hälsa

Motion är verkligen viktigt även när du blir äldre, om inte viktigare för din hälsa och välmående. Du märker ofta att människor som lever länge är mycket rörliga ända fram till slutet av sitt liv. Detta kan bara innebära att de går varje dag eller åtminstone är aktiva på något sätt under dagen, vardagsmotionen är nyckeln. Det gör en stor skillnad om vi är inaktiva stora delar av dagen. Att stå istället för att sitta, att springa allt vad du har så långt du kan varje dag, eller att cykla till jobb och aktiviteter är alla mycket givande för hälsan. Det kan vara frestande att vara inaktiv eftersom vi ofta rent biologiskt är designade för att vilja göra så lite som möjligt fysiskt. Dock har människan biologiskt sett inte utvecklats nämnvärt sen detta beteendet var nödvändigt för artens, men vårt levnadssätt har blivit så fundamentalt förändrat att det blir irrelevant. Om du vill leva länge eller  vara en spillra av ditt forna jag, måste du göra en samlad insats för att se till att du inte blir stillasittande, utan hålla dig så aktiv som möjligt. Få in rutinen.

Mentala hälsan är minst lika viktig

mental hälsaAtt hålla mentalt aktiv är också viktigt. Det har gjorts studier som har visat att mental aktivitet hjälper till att avvärja demens, men det är en bra och stark mental som hjälper dig att leva längre. Mental aktivitet är ansträngande och tar mycket energi, ca 20 % av all kroppens energi går till hjärnans aktivitet. samtidigt som den står för ca 2 %. Detta behöver inte betyda att du måste gå tillbaka till universitet eller göra korsord varje dag för att hålla den mentala lågan vid liv, men någon typ av mental aktivitet kan vara användbar för stärka din mentala hälsa. Att vara nöjd med sitt liv, att ha nära vänner, en positiv inställning och ha ett jobb som är givande, känna dig älskad och vara älskad av andra är otroligt viktigt i det stora loppet.

Att ha ansvar har visats sig vara viktigt för en lång livslängd. Detta kan innebära att ta hand om familjemedlemmar, men även husdjur eller en anläggning av något slag. Att ha ett ansvar ger dig något att hålla igång för. Detta kommer att ge dig motivationen du behöver, och som i sin tur kommer du att ta hand om dig själv bättre. Därför var inte alltför snabb med att få ut dina barn ut ur hemmet, och erbjud dig gärna att hjälpa till som att hand om barnbarn. Om du inte har denna möjlighet kan ett husdjur vara lika givande. Om du har en hund, då kan tvinga dig att gå ut och få motion. Ofta är en hund ett bra sätt att locka folk till dig, eftersom de beundrar hunden, och detta kan också hjälpa till med att hitta vänner och gemenskap, vilket är viktigt. Studier har även visat att de som bor i vårdhem kan dra nytta av ansvaret av att sköta om en blomma.

Kosten en viktig faktor för ett lång liv

Hälsosam kost är något som människor pratar om en hel del. Vi blir mer och mer metvetna om hur viktigt det är med kosten. Det är något som har en långsiktig effekt på vår hälsa, och därför bör övervägas att rå om från när man är ung, så att du håller din kropp i gott skick, och gör den redo för när du blir äldre.

Det kan vara svårt att veta exakt vad du bör och inte bör äta. Oftast är det bästa det naturligaste. Mat förlorar näringsämnen och enzymer när det tillagas eller på ett annat sätt blir processat. Vissa ämnen behövs också upptas samtidigt av kroppen.Men att hålla en hälsosam vikt och se till att du har ett bra och varierat utbud av mat. Det är också bra att få bort från skräpmat och göra så mycket mat som möjligt från grunden. Detta kommer inte bara hjälpa dig hålla sig frisk, men kommer också att hålla dig mer aktiv fysiskt och mentalt om du gör dina egna måltider. Om du har hälsoproblem sedan tidigare försök att leva så naturligt som möjligt, som vi är biologiskt gjorda att göra.

Läs gärna om Levande föda (Living foods) Råkost (Raw food)