Magnesium bra för mycket i din kropp

Kroppen behöver magnesium för att uföra många uppgifter. Magnesium är involverat i mer än 300 kemiska reaktioner i kroppen dagligen. För att muskler ska kunna sammandra behöves magnesium i kroppen, då nerver behöver det för att skicka och ta emot meddelanden. Det ser till så att ditt hjärta slår stadigt och håller ditt immunsystem är starkt. De flesta kan få tillräckligt med magnesium genom att äta mat som gröna bladgrönsaker, fullkorn, bönor, nötter och fisk m.m.

Dr Bruce Bistrian, chef för klinisk näring vid Beth Israel Deaconess Medical Center och professor i medicin vid Harvard Medical School, säger att magnesiumbrist hos friska individer som äter en balanserad diet är sällsynt. “Njurarna har en extraordinär förmåga att minska magnesiumförlust i urin och därmed uppnå magnesiumbalans på en mängd olika intag,” förklarar han.

Även om du anser dig ha en tillräckligt varierad diet har vissa människor en ökad risk för magnesiumbrist, inklusive personer med matsmältningsstörningar, såsom celiaki och kronisk diarré. Vissa läkemedel (inklusive vissa “vattenpiller” och antibiotika) kan också sänka kroppen magnesiumnivå i blodet.

Om du har magnesiumbrist kan  magnesiumtillskott vara nödvändiga att ta, men tänk på att om man tar för mycket kan detta orsaka eller förvärra diarré. Personer med kronisk njursjukdom ska inte ta kosttillskott såvida de inte föreskrivs av sin läkare.

Magnesiumtillskott marknadsförs ibland som “super-piller” som kan fixa en lång lista med plågor som muskelspänning, låg energi och svårigheter att sova hos personer med tillräcklig total magnesium i kroppen. Beviset för att stödja påståendena finns inte.

Om du är orolig för låg magnesium, kontakta din läkare för att ta ett blodprov. För att upprätthålla en sund magnesiumnivå är det bäst att få magnesium från mat, speciellt fiberrik mat som mörkgröna bladgrönsaker, orraffinerade korn och bönor. Det rekommenderade kosttillskottet (RDA) av magnesium för vuxna är 420 milligram (mg) per dag.

Hälsa Disclaimer

Informationen på Biglife.se är tips och rekommendationer och ersätter inte professionell medicinsk rådgivning och skall inte användas för diagnostisering eller behandling av hälsoproblem eller sjukdomar utan kontakt med din läkare. Vi vill att man alltid kontaktar sin sjukvårdsrådgivning/läkare för råd om man är sjuk innan man tar ett beslut om sin hälsa.