Mango är en tropisk frukt som har ett högt innehåll av antioxidanter. En mango innehåller ca 6-7 mg av betakaroten som är viktigt för ett bättre skydd mot solen. I kroppen omvandlas betakaroten till vitamin A, som sedan lagras i huden och ger ett naturligt skydd mot solens strålning. Lider du av soleksem så är mango ett nyttigt alternativ vid förebyggande av nya solskador.
Mango innehåller även c-vitamin som är en av de antioxidanter som angriper de fria radikalerna. På så sätt minskar du risken för cellskador och vävnadskador. Om fria radikaler får härja fritt i stora mängder så kan det leda till ökade cell- och vävnadskador, som i sin tur kan leda till cancer.
Mango är också en bra fiberkälla som är viktig för en väl fungerande matsmältning. Mango innehåller ca 4 g fibrer per 100 g mango, hälften av dom är lösliga fibrer som binder gallsyror och kolesterol i tarmen, för att sedan lämna kroppen. En normalstor mango innehåller ca 130 kcal.
Vatten: 83,46 g
Energi: 60 kcal
Protein: 0,82 g
Total lipid (fett): 0,38 g
Kolhydrater: 14.98 g
Fiber:1,6 g
Sockerarter totalt: 13.66 g
Kalcium(Ca): 11 mg
Järn(Fe): 0,16 mg
Magnesium(Mg): 10 mg
Fosfor(P): 14 mg
Kalium(K): 168 mg
Natrium(Na): 1 mg
Zink(Zn) 0,09 mg
Vitamin C totalt (askorbinsyra): 36,4 mg
Tiamin: 0,028 mg
Riboflavi:n 0,038 mg
Niacin: 0,669 mg
Vitamin B-6: 0.119 mg
Folat (folsyra): 43 ig
Vitamin B-12: 0,00 g
Vitamin A: 54 pg
Vitamin A:1082 IU
Vitamin E ( alfa – tokoferol ): 0,90 mg
Vitamin D ( D2 + D3 ): 0,0 ig
Vitamin K ( phylloquinone ): 4,2 ig
Fettsyror: totalt mättade 0,092 g
Fettsyror: totalt enkelomättat 0.140 g
Fettsyror: totalt fleromättade 0,071 g
Kolesterol : 0 mg
Koffein: 0 mg