Noni

Noni är en frukt som växer på trädet Morinda citrifolia som når sin mognad efter 18 månader. Trädet får en höjd på ca 9-10 meter. Dess blad är stora och glänsande, och har en härlig mörkgrön färg. Noniträdet bär Nonifrukter och blommor året om efter att det har nått sin fulla mognadsålder.

En mogen Nonifrukt väger ca 4-8kg och är vit. Frukten har en diameter på 4-7cm. Frukten är är inte ansdd att vara den mest välsmakliga, då den har en bitter smak och lukt.
Frukten har de mindre smickrande smeknamnen ostfrukten eller kräkasfrukten.

Noni växer i Sydostasien samt australien, men man plockar även Noifrukter i de mer skyddade skogarna på t.ex  Hawaii. Trädet har inga problem med jordar som har ett salthaltigt värde. Dessa jordar finner man vid öppna steniga eller sandiga havskuster. Det kan även växa på platser där torka i jorden råder.

Hälsofördelar – Äta nonibär

Noni frukten har trots sitt illaluktande och sin bittra smak, en hel del gott att tillföra kroppen. Noni säljs oftast i juiceform som dricks dagligen i små doser.

1 . Noni har en smärtlindrande verkan och har därför fått smeknamnet ” trädet för huvudvärk” Man har via studier visat att noni har minskat smärta jämförbart med tramadol och hydrokrtison, vilket kan ha en effekt på människor som har problem med artrit och andra ledsmärtor.

2 . En riktig booster för ditt immunsystem – Noni har den egenskapen att den aktiverar makrofager och stärker ditt immunförsvar. Innehåller även antibakteriella egenskaper som är bra ot smittsamma bakterier.

3 . Noni stimulerar seratonin och melatonin kroppen som kan verka lugnande och även vara lindrande  vid depression. Seratonin påverkar ditt humör och melatonin reglerar dygnsrytmen, och hjälper en att sova.

4 . Noni kan använas på huden och hårbotten om du har problem med eksem. Masseras in och låt verka i ca 15 minuter för att sedan sköljas av. Vid intag av Nonijuice så hjälper du även dina naglar att växa sig starkare.

5 . Noni är rik på fytonäringsämnen , selen och vitamin C. Dessa ämen är bra mot fria radikaler.

6 . Noni hindrar upptaget av LDL-kolesterol vilket i sin tur minskar plack i artärerna.

7 . Noni är rik på lösliga fibrer som kan hjälpa till vid problem med förstoppning.