Rödbetor har länge använts som livsmedel men även som medicin. I rödbeta finns det en unik blandning av mineraler och fytokemikalier som gör att man blir mer motståndskraftig mot infektioner. Rödbetor ökar cellernas syreupptagning och lindrar störningar i blod, lever och immunsystem. Rödbeta har en söt smak och har bäst hälsoeffekt på kroppen om den äts rå. Själva blasten smakar som spenat och kan ätas genom att kokas eller användas i rå form i salladen.
Hälsoegenskaper i rödbetor
Rödbetor har den egenskapen att den stimulerar immunförsvaret genom att förbättra cellventilationen och vävnadens syresättning. Även en ökad produktion av röda blodkroppar kan fås genom att äta rödbetor dagligen. När man får en bättre cellventilation så resulterar det i att man håller hjärta, muskulatur, och nervsystem i gott skick. För den som lider av en för sur kropp och önskar att höja pH värdet i kroppen, så kan rödbetor hjälpa till att stabilisera ph värdet i kroppen. När man har ett bra pH (syra-bas-balans) i kroppen så har bakterier inte lika lätt att frodas.
Rödbetor innehåller: