Sesamolja

Sesamolja utvinns från sesamfrön som är väldigt näringsrikt. Man använder idag sesamolja som näring i kosten, men även som en skönhetsprodukt. Sesamolja är en väldoftande och välsmakande olja som innehåller nyttiga fetter och vitaminer som har en positiv effekt på din kroppsliga hälsa. I 4000år har man tagit fördel av sesamfröets hälsofördelar.

Sesamfrön används vid smaksättning av kakor, godis, bröd, sallader, tahini, såser och otaliga kötträtter. Oljan finns både som mörk och ljus. Den ljusa sesamoljan kommer ursprungligen från Mellanöstern och är tillverkad av orostade frön, medan den  mörka sesamoljan är gjorde på rostade frön och är en del av det asiatiska köket. Ofta används sesamoljan, särskilt den mörka, i sallader, såser och wokade rätter. Vissa maträtter har några droppar sesamolja som aromämne.

Hälsofaktorer
  • Med sesamolja kan du bibehålla eller få en vacker och frisk hud. För frisk hud krävs det produktion av kollagen. Zink som det finns höga nivaer av i sesamfrön ökar produktionen av kollagen, vilket hjälper huden att bli mer elastisk och smidig. Zink kan även lugna brännskador och andra hudåkommor.
  • Sesamolja ger bättre munhälsa då den minskar risken för plack. Du får även en märkbar skillnad på färgen på tänderna då de tenderar att bli vitare. Genom att skölja runt sesamolja i munnen minskar du på de skadliga bakterier som lever i munnen, och förbättrar munhälsan.
  • Sesamfrön innehåller höga halter av zink och kalcium som båda hjälper till att bygga ett starkt skelett, vilket minksar risken för benskörhet.