Soleksem

Solen sänder ut strålning i form av UVA och UVB strålning, som en del människor tål mindre än andra och då speciellt de som är ljushyade. När du inte tål detta så bra så kan din hud få utslag, så kallade ljusutslag eller soleksem. Själva symptomen eller utslagen kan variera från endast torr röd hud till knottriga eksemliknande utslag på huden. Detta kliar och man kan lätt tro att det är pga av bakterier på huden som orsakar utslag mm.

 

Man vet inte riktigt varför en del inte tål solen och får soleksem. Att tåla solens strålar borde vara självklart för alla människor tycker man. En teori är att vi i dagens samhälle tvättar oss för mycket och på så vis tar bort en del av skyddet som vi fick som barn. Genom år av tvättning med diverse produkter så försvinner skyddet till viss del och vi blir mer känsliga mot yttre faktorer. Vi kan även äta för lite av en varierad kost och på så sätt inte få i oss alla de vitaminer och mineraler som annars hade hjälpt till att ge extra skydd mot solen. Något som kan lindra soleksem är Aloe vera.

Datorskämen kan förvärra ditt soleksem.

Datorskärmen sänder ut strålning som kan vara skadligt för huden, speciellt om du är extra känslig. Har du redan soleksem så kan skärmen ge dig utslag och rodnad genom att du sitter framför datorn för länge.

 

Genom att sitta framför datorn många timmar dagligen så kan du, om du har otur, utveckla soleksem och blir då extra känslig mot solen.

 

Tips: Du kan skaffa dig en projektor för att koppla till din dator för att då minska strålning mot din hud och lindra din soleksem.

Förebygg soleksem med betakaroten.

Betakaroten är ett färgämne som finns naturligt i grönsaker och i frukter som lagras i huden när du äter det, för att sedan ge din hud ett alternativt extra skydd. Detta kan hjälpa dig att inte bli  bränd av solen och få en mycket jämnare solbränna. Dock kan för mycket solande förstöra din hud och på så sätt kan din hud åldras i förtid.

 

Betakaroten ger därför ett bättre skydd mot solens strålar, och på så sätt minskar risken för förtidigt åldrande av din hud.

Betakaroten finns i dessa grönsaker och frukter.

Här nedan ser du ett urval av grönsaker som du kan äta för ett bättre skydd.

 

  • Morötter
  • Aprikoser
  • Cantaloupemelon
  • Mango
  • Papaya
  • Persikor
  • Sötpotatis
  • Gröna Bladgrönsaker
Tips: Folk som äter raw food har mindre problem med soleksem.

 

 

Har du soleksem behöver du solskydd.

När du ska ut i solen och har soleksem så kan du behöva ett bra solskydd för att inte drabbas av nya utslag och rodnader.

Använd ett solskydd med både UVA och UVB skydd men ta ett som inte innehåller parfym. Du bör använda ett solskydd med minst 20 i solskyddsfaktor och ett som är fotostabil som gör att strålarna studsar på huden och inte tränger in lika lätt.

 

Du hittar bra produkter på Apoteket där personalen kan hjälpa dig med att välja ut ett bra skydd som passar för just dig.

Preparat och krämer mot soleksem.

En del säger att du ska använda kortison när du har soleksem eller utslag för att minska soleksemrodnader.

Men vad kortison gör är att den i längden kommer göra din hud tunnare och ännu svagare mot solen och förvärra din soleksem. Speciellt om du använder kortison samtidigt som du är ute i solen vilket kan resultera i ännu mer skador på huden. Ett tips är att inte använda kortison överhuvudtaget utan bara i extrema fall av utslag.

 

Det finns en kräm som du kan använda som heter DEXEM (finns på apoteket) och är en kortisonfri kräm som är minst lika bra.

Använd bara krämen när du måste och försök göra så mycket som möjligt av det förebyggande jobbet, det mår din hud bäst av. Du kan även använda aloe vera för att lugna huden.