Spenat är nyttigt och den bladgrönsak som toppar listan över nyttiga födoämnen. Spenat är mycket näringsrik och innehåller nästan inga kalorier. Spenat kan användas inom många områden inom matlagning för den påhittige, eller för dig som har en bra kokbok. Spenat och många andra bladgrönsaker har ett innehåll av C-vitamin, E-vitamin, Karatenoiderna, Alfakaroten och betakaroten.
Dessa ämnen har en kraftig antioxidant effekt på kroppen och hjälper till att minska fria radikaler i kroppen, vilket kan ha en skadlig effekt och bilda sjukdomar över lång tid.
För många kanske spenat inte är så gott och att man gärna väljer bort spenat ur födan. Men det finns olika knep man kan göra för att få i sig mängder av spenat, utan att känna av det. Allt du behöver är en mixer, lite bananer och valfri frukt eller bär.
Så här gör du:
– Skölj av spenaten under kallt vatten.
– Lägg i spenat i ungefär halva mixern.
– Lägg i 1-2 bananer + 1 avokado eller valfri frukt.
– Häll sedan i vatten till hälften och mixa allt till en spenatsmoothie.
– Häll i mer vatten efter önskad konsistens.
Nu kan du hälla upp i ett glas och dricka upp direkt eller spara det i en flaska i 2-3 dagar i kylen.
Obs: Det är viktigt att rotera sitt bladgrönsaksintag, genom att äta spenat ena dagen för att sen använda en annan typ av bladgrönsak nästa dag. För att sedan börja om rotationen med spenat igen ca 7 dagar senare.
Här kan du se vad spenat har för näringsvärde per 100 g:
Energi (kJ) kJ 73
Energi (kcal) kcal 18
Protein g 1,9
Fett g 0,5
Kolhydrater g 0,7
Fibrer g 1,3
Aska g 1,6
Vatten g 94,0
Kolhydrater
Monosackarider g 0,2
Disackarider g 0,1
Sackaros g 0,1
Kolesterol
Kolesterol mg 0,0
Fettlösliga vitaminer
Retinolekvivalenter 275
Retinol µg 0
β-Karoten µg 3 300
Vitamin D µg 0,00
Vitamin E mg 2,90
Vitamin K µg ea
Vattenlösliga vitaminer
Tiamin mg 0,10
Riboflavin mg 0,28
Vitamin C mg 46
Niacin mg 0,9
Niacinekvivalenter 1,2
Vitamin B6 mg 0,20
Vitamin B12 µg 0,00
Folat µg 194
Mineraler
Fosfor mg 30
Jod µg 1
Järn mg 2,00
Kalcium mg 93
Kalium mg 560
Magnesium mg 79
Natrium mg 6
Selen µg 0,5
Zink mg 0,90
Källa: Livsmedelverkets databas
Det finns många olika sätt att frysa spenat, så vi har valt att visa hur man kan frysa spenat på det enklaste sättet. Det du behöver är en salladsblandare och fryspåsar. Skölj spenaten noga och snurra den i salladsblandaren tills spenaten blir torr. Hacka sedan spenaten i små bitar och lägg hackad spenat i fryspåsen, och försök få ut så mycket luft som det går. Lägg sedan påsen med spenat i frysen.