Spirulina

Spirulina är en encellig organism i enkel form, och dess vetenskapliga namn är Arthrospira platensis. Spirulina tillhör cyanobakterierna familjen. Idag äter folk spirulina för dess höga innehåll av nyttiga näringsämnen, som gynnar kroppen hälsomässigt på en helt ny nivå. Man har använt denna näringskälla långt tillbaka i tiden, så det är ingen nyhet vilken stor näringskälla den besitter.
Man tror att Aztekerna i Mexico använde spirulina som en stor näringskälla.

Det dröjde ända till 1970-talet innan spirulina skulle börja användas i stor skala världen över. Det var ett franskt företag som startade den första storskaliga produktionanläggingen. Även Japan och Amerika tog efter detta efter några år.

Spirulina är en överlevare då den tål stora temperaturskillnader utan problem, och kan forsätta att frodas trots stor vanvård. Man änvänder idag spirulina världen över för att bekämpa sjukdomar och varierande krämpor.

Hälsofördelar spirulina
  1. Spirulina  innehåller betakaroten som hjälper till att skydda cellerna. Dessa alger innehåller även gamma-Linolein syra. Gamma-Linolein syra har en  förmåga att sänka kolesterol och förhindra hjärtkrämpor.
  2. Spirulina kan hjälpa till att stärka immunförsvaret då den är en kraftfull antioxidant. Har även egenskaper som att öka kroppens libidonivå i kroppen.
  3. Har en naturlig anti-aging egenskap som håller kroppen ung längre.
  4. Hjälper till för de som har problem med ämnesomsättningen och gör så att den förbättras.
  5. Spirulina stärker tänder, ben och kan förbättra synen.
Spirulina näringsinnehåll
Per 100 g

Vatten  4,68 g
Energi  290 kcal
Protein  57,47 g
Total lipid ( fett )  7,72 g
Kolhydrater, med skillnaden  23.90 g
Fiber , totalt dietary  3,6 g
Sockerarter , totalt  3,10 g

Mineraler
Kalcium , Ca  120 mg
Järn , Fe  28,50 mg
Magnesium, Mg  195 mg
Fosfor , P  118 mg
Kalium , K  1363 mg
Natrium , Na  1048 mg
Zink , Zn  2,00 mg

Vitaminer
Vitamin C , totalt askorbinsyra  10,1 mg
Tiamin  2.380 mg
Riboflavin  3.670 mg
Niacin  12,820 mg
Vitamin B – 6  0,364 mg
Folat , DFE  94 pg
Vitamin B – 12 ^  0,00 g
Vitamin A , RAE pg 29 pg
Vitamin A , IU  570 IU
Vitamin E ( alfa – tokoferol )  5,00 mg
Vitamin D ( D2 + D3 )  0,0 ig
Vitamin K (phylloquinone)  25,5 ig

Lipider
Fettsyror, totalt mättade  2.650 g
Fettsyror, totalt enkelomättat  0,675 g
Fettsyror, totalt fleromättade  2.080 g
Kolesterol  0 mg

Annat
Koffein  0 mg