Tomat

TomatTomat är egentligen en frukt, till och med faktiskt ett bär, men många tar givet att det är en grönsak. Tomaten kommer ursprungligen från västra Sydamerika. De finns i varierande färg, storlek och form.

Nyttig tomat

Tomat är mycket nyttig och innehåller mycket vitaminer och bl.a. ett ämne som heter Lykopen, det är ämnet som gör tomaten röd. Lykopen är en antioxidant som hjälper cellerna i kampen mot fria radikaler. En studie gjord på postmenstruala kvinnor (efter klimakteriet) visar att efter ett 4 veckors lykopenintagsuppehåll, visades tecken på oxidativ stress, vilket är reaktiva syreföreningar som skadar skelettets, såväl andra celler och organ i kroppen. Studien sisade också på en försämring av benvävnaden. Risken för att utveckla cancer börjar ofta som en kronisk oxidativ stress och kroniska inflammationer. Därför kan de livsmedel som motverkar dessa fenomen vara cancermotverkande.

Näringsvärde

Per 100g:
Kalorier (kcal): 20,0
C-vitamin : 20,0 mg (27% av RDI)
A-vitamin: 573 µg (12% av RDI)
Järn: 0,50 mg
Antioxidant: ORAC-värde: 195

Tomater

Hälsoegenskaper

Tomat är en utmärkt källa till C-vitamin och mangan som gynnar hjärtkärlsystemet, vilket kan minska risken för hjärtkärlsjukdomar. Tomater har även visat sig sänka det farliga LDL-kolesterolet, vanligen bara kallat kolesterol. Tomater är även en god källa till K-vitamin, kalium, molybden, fiber, B6-vitamin och folat (naturlig folsyra). Samtidigt verkar tomatens antioxidanterna för en ökad effekt av kroppens enzymer.

Kosthållning som inkluderar att tomater har kopplats till en minskad risk till att utveckla neurologiska sjukdomar, t.ex. Alzheimers sjukdom. Det finns även kopplat till en minskad riska för fetma i ett flertal studier.

Mer hälsoegenskaper:

  • Kan minska risken för cancer, såsom prostatacancer, lungcancer, pancreascancer (lymfkörteln) och bröstcancer
  • Kan minska risken för hjärtsjukdomar och även stroke
  • Hjälper till att motverka grå starr
  • Motverkar åldersrelaterade besvär
  • Kan motverka fetma
  • Minskad risk för neurologiska skador