Torra händer

Lider du av torra händer och undrar varför just du gör det? Orsakerna kan vara många men vanligast är väder och levnadsförhållanden. Vintern kan vara en orsak då den kan orsaka torra händer med sin stränga kyla och vind. Men även inomhus råder vissa förhållande som kan få dina händer att bli röda, irriterade och spruckna. Inomhus råder det torr luft som kan göra huden känslig.

 

Nu för tiden så råder det tvättmani och man tvättar sig ofta med tvål som kanske kan verka utorkande på huden. Man tvättar sig idag mycket oftare än vad man kanske gjorde för 100 år sedan. Genom att tvätta händerna för ofta dagligen med fel sorts tvålar,  försvinner den naturliga oljan i huden vilket resulterar i torra händer.

 

Vi har olika tålighet mot väderförhållanden som kan verka uttorkande på våra händer. Det beror på att vi har olika styrka på våra hudbarriärer. En blandning av proteiner, lipider och oljor i huden ger en stark hudbarriär som ska stå emot yttre faktorer. Hur bra skydd vi har är oftast genetiskt eller kostrelaterat.

 

Om du har en svag barriär så kan det resultera i känslig hud som klåda, rodnad, inflammation, eksem och torra händer.

Tips för Torra händer

För att få bukt på dina torra händer så måste du tillföra huden den fukt som den verkar sakna. Att bara dricka mer vatten kan vara ett steg i rätt riktning, men kommer oftast inte hjälpa torra händer. Så för att hjälpa torr hud så kan man använda en fuktkräm som verkar återfuktande och som inte torkar ut huden ännu mer. Om du ser att dina händer börjar bli torra så kan du börja smörja in direkt innan det blir värre och mer svårläkt. Man bör smörja in lite men med jämna mellanrum för bästa resultat, gärna 5-6 gånger dagligen.