Utrensningsorgan

Anatomi MänniskaVi renar oss själva hela tiden.

Vi gör oss av med varenda molekyl som har gjort sitt, samtidigt som det kommer nya och friska molekyler som hjälper till att rensa alla avfallsprodukter. Hela systemet är en fantastisk maskin, men för att den ska fungera optimalt krävs det att vi tar vara på vår hälsa på bästa sätt.

 

 

Lymfsystemet

Detta är kroppens uppsamlingsplats för avfall. Lymfen är en mjölkaktig vätska som innehåller en typ av vita blodkroppar, protein och färgämnen. Den rör sig långsamt runt i kroppen, då den strömmar igenom en hel del lymfkörtlar rensas det ut främande ämnen och giftavfall ut ur lymfan. Det är här infektioner bekämpas och hindras från att sprida sig i blodomloppet igen.

Tecken på obalans: Har ofta förkylning och influensa, trötthet, uppblåst, mörka ringar under ögonen, apelsinhud.

Lymfsystem

Levern människaLevern.

Levern måste ta emot allt som kroppen får i sig. Den måste rensa blodet från giftiga ämnen, allt från alkohol till växtskyddsmedel som annars skulle komma ut i blodomloppet. Vad levern gör är att den absorberar giftiga ämnen och ändrar den kemiska strukturen, som gör dem vattenlösliga för att sen separera ut dom i gallan. (en grönbrum vätska). Gallan i sin tur fraktar sedan avfallet från levern till tarmarna, där de sedan utsöndras.

Tecken på obalans: Om din lever är överbelastad så kanske du upplever vätskeuppstötning, illamående, dålig matsmältning och beläggning på tungan.

LungorLungorna.

Miljoner av små luftpåsar i lungorna ger oss cirka 50 kvadratmeter till separation av olika gaser. När vi andas, kommer syre in i blodet och avfallsprodukterna från andningen (koldioxid och vatten) tas bort. Lungorna måste även tackla en hel del luftföroreningar som kolmonoxid från trafikgaser, nikotin från cigaretter men även ämnen från byggmaterial och industrin.

Tecken på obalans: Katarr, rinnande näsa eller ständigt förkyld och täppta bihålor.

 

 

 

Njurar människaNjurarna.

Njurarnas huvudfunktion är att filtrera blodet och separera urin, ta bort giftämnen och avfallsämnen som uppstår när protein bryts ner. Njurarna reglerar även kroppens surhetsgrad och vattenbalansen samt fraktar värdefulla näringsämnen vidare i blodet.

Tecken på obalans: Mörkt, oklart och illaluktande urin, smärtor vid urinering.

Hud människa

 

 

 

 

Huden.

Huden är kroppens största organ, om man skulla platta ut huden på marken så skulle den täcka ungefär 1,5 kvadratmeter. Den är ett fantastiskt avgiftningsorgan där svett och talgkötlarna tar bort och gör sig av med giftämnen som inte andra organ kan göra sig av med.

Tecken på obalans: Celluliter (apelsinhud), blockerad och missfärgad hud, svarta prickar, igentäppta porer och acne.

 

Tarm människaTarmarna.

Tarmarna bryter ner och överför näringsämnen och vatten till blodomloppet och fraktar bort avfallsprodukter via matsmältningen och levern. Ett väl fungerande tarmsystem fraktar avfallet så fort som möjligt ur kroppen, medan en kost med mycket bearbetad mat oftast innebär förstoppning. Då blir giftämnena kvar i kroppen mycket längre än nödvändigt.

Tecken på obalans: Förstoppning, luft i magen.